Websites en domeinen

Zoals beschreven in het hoofdstuk Snel aan de slag met Plesk begint het opzetten van uw aanwezigheid op het web altijd met het aanschaffen van een domeinnaam. De domeinnaam (of eenvoudiger gezegd, het domein) is de naam die mensen gebruiken om toegang tot uw site te krijgen via de browser, bijvoorbeeld www.voorbeeld.nl. De domeinregistratie wordt uitgevoerd door daartoe geautoriseerde bedrijven, de zogenaamde registrars. Hostingproviders vervullen deze functie vaak. Voor gedetailleerde informatie over het beheer van domeinen in Plesk, zie de sectie Domeinen en DNS.

Een domein is niet hetzelfde als een website. Om een website op het web toegankelijk te maken en te vullen met inhoud hebt u een hostingabonnement nodig (een gebruikeraccount). Daarmee voegt u aan uw domeinnaam internetconnectiviteit toe, schijfruimte om de bestanden met uw informatie op te slaan, maildiensten, enzovoorts. Je zou kunnen zeggen: een website is een domein met bijbehorende hostingdiensten.

Plesk biedt een volledige set bewerkingen voor domeinen en websites:

  • Domeinen, subdomeinen en aliassen toevoegen en verwijderen.
  • De inhoud van uw websites beheren.
  • Verschillende webtoepassingen installeren.
  • De verbinding met uw websites beveiligen, en nog veel meer.

Dit hoofdstuk biedt gedetailleerde informatie over alle mogelijke bewerkingen met websites en domeinen in Plesk. Merk op dat een aantal van deze bewerkingen wellicht niet beschikbaar zijn voor uw hostingpakket.

In dit hoofdstuk:

Domeinen en DNS

Hostinginstellingen

De inhoud van de website

De toegang tot bestanden beperken

Site-omschrijvingen

Een voorbeeld van een website bekijken

Webtoepassingen

Het logbestand met foutmeldingen van de website doornemen

Verbindingen beveiligen met SSL/TLS-certificaten

Sites beschermen tegen hotlinking (Windows)

Uitgebreid website-beheer